Особено предизвикателство в медицинските приложения е необходимостта от запазване на продуктите стерилни – без вредни замърсители като гъбички, бактерии, вируси и спори. По-долу се въвеждат няколко основни метода за стерилизация и техните принципи.

1.Физическа стерилизация

Автоклавната стерилизация е един от основните методи за физическа стерилизация.
Принципи на Автоклав стерилизация:
Автоклавът е съд, подобен на тенджера под налягане. Обектът, който трябва да се стерилизира, се поставя в него и след това се запечатва. След това парата с висока температура се зарежда под високо налягане, за да замени въздуха. Влажната топлина убива микроорганизмите чрез необратима коагулация и денатурация на ензимите и структурните протеини. Времето и температурата за това да се случи зависи от налягането и вида на микроорганизмите, които се убиват. След изтичане на необходимото време парата се освобождава и стерилизираният обект се отстранява. Целият цикъл продължава 15 до 60 минути (пакетна обработка).

2.Химично стерилизация

Има много химически методи, които могат да се използват за стерилизация в медицинската област. Следният пример е EO стерилизация.
Принципи на стерилизацията на Етилен оксид (ЕТО):
Стерилизатор ETO е контейнер, който държи обекти, за да бъдат стерилизирани. Основният цикъл на стерилизация ETO се състои от 5 стъпки (евакуация на пара, впръскване на газ, дифузия, евакуация, и въздушна промиване) и отнема приблизително 2 1/2 часа, с изключение на времето за вентилация (за източване на ЕТО). Механичната вентилация изисква от 8 до 12 часа при +50 до +60°C; е възможна и пасивна вентилация, но може да отнеме 7 дни. След завършване на вентилацията се отстранява стерилизираният обект (партида). ЕТО химически реагира с аминокиселини, протеини и ДНК за предотвратяване на микробното размножаване.

3.Радиационна стерилизация

Гама стерилизация и електрон лъч стерилизацияса основните методи teo.
(1) Принципи на гама стерилизацията:
Обектът, който трябва да се стерилизира, се поставя на конвейер, който се довежда близо до източник на силно гама лъчение, като кобалт-60. След обекта, за да бъдат стерилизирани спира в радиационната поле, тя получава определена доза, и след това премества конвейер да продължи обработката на следващия обект. Вместо стоп-и-го, конвейерът също може да се движи непрекъснато (непрекъсната обработка) с определена скорост (за да се осигури правилна доза). Йонизиращата радиация произвежда възбуждане, йонизация и при наличие на вода, образуване на свободни радикални структури. Свободните радикали са силни окисляващи (OH, HO2) и намаляващи (H) агенти, способни да унищожат съществени молекули в живите клетки. Следователно и трите процеса водят до делене на основни клетъчни компоненти, като ензими и ДНК. води до клетъчна смърт. Най-тежката форма на биологично увреждане на гама лъчение възниква в рамките на гама-лъчевия прозорец, между 3 MeV и 10 MeV. Кобалт 60 излъчва гама лъчение при 1,17MeV и 1,33MeV нива, малко под най-ефективния диапазон.
(2)Принципи на стерилизацията на електронния лъч са:
Обектът, който трябва да се стерилизира, се поставя върху конвейера и бавно преминава през прозореца на генератора на електронния лъч. Скоростта на конвейера е избрана, за да се гарантира правилната радиационна доза (непрекъснато лечение). Постигането на дълбочината на проникване, необходима за стерилизация, изисква енергийни нива по порядъка на 5MeV до 10MeV. Излъчването на електронен лъч образува свободни радикали, които реагират с макромолекули, като по този начин увреждат ДНК и причиняват клетъчна смърт. Методът е способен да унищожи всички видове патогени, включително вируси, гъбички, бактерии, червеи, спори, и плесени.

Ruilabels е професионален доставчик на етикети в Китай. Предлагаме етикети стикери за Стерилизация Приложения Решения . Добре дошли да се свържете с нас купи висококачествения етикет с конкурентна цена.