Az orvosi alkalmazások különös kihívása az, hogy a termékeket sterilen kell tartani – mentesnek kell lennie a káros szennyeződésektől, például gombáktól, baktériumoktól, vírusoktól és spóráktól. Az alábbiakban számos fő sterilizálási módszert és azok elveit mutatjuk be.

1.Fizikai sterilizálás

Az autokláv sterilizálás a fizikális sterilizálás egyik fő módszere.
Az autokláv sterilizálás alapelvei:
Az autokláv a gyorsfőzőhöz hasonló edény. A sterilizálandó tárgyat behelyezik, majd lezárják. Ezután a magas hőmérsékletű gőzt nagy nyomás alatt töltik fel a levegő cseréjére. A nedves hő elpusztítja a mikroorganizmusokat az enzimek és szerkezeti fehérjék visszafordíthatatlan koagulációjával és denaturálásával. Ennek ideje és hőmérséklete a nyomástól és a mikroorganizmusok elpusztításának típusától függ. A szükséges idő letelte után a gőz felszabadul, és a sterilizált tárgyat eltávolítják. A teljes ciklus 15-60 percig tart (kötegelt feldolgozás).

2.Kémiai sterilizálás

Számos kémiai módszer használható sterilizálásra az orvosi területen. A következő példa az EO sterilizálás.
Az etilén-oxid (ETO) sterilizálásának alapelvei:
Az ETO sterilizátor olyan tartály, amely sterilizálandó tárgyakat tart. Az alapvető ETO sterilizálási ciklus 5 lépésből áll (gőzelvezetés, gázbefecskendezés, diffúzió, evakuálás és légöblítés), és körülbelül 2 1/2 órát vesz igénybe, kivéve a szellőztetési időt (az ETO leeresztéséhez). A gépi lélegeztetéshez 8-12 óra szükséges +50–+60°C-on; passzív szellőzés is lehetséges, de 7 napig is eltarthat. A szellőzés befejezése után a sterilizált tárgyat (tételt) eltávolítjuk. Az ETO kémiailag reagál aminosavakkal, fehérjékkel és DNS-sel a mikrobiális szaporodás megakadályozása érdekében.

3.Sugárzás sterilizálása

Gamma sterilizálás és elektronsugaras sterilizálása teo fő módszerek.
(1) A gamma-sterilizálás alapelvei:
A sterilizálandó tárgyat egy szállítószalagra helyezik, amely erős gamma-sugárzás forrása, például kobalt-60 közelében van. Miután a sterilizálandó tárgy megáll a sugárzási mezőben, egy bizonyos adagot kap, majd mozgatja a szállítószalagot, hogy folytassa a következő objektum feldolgozását. A stop-and-go helyett a szállítószalag folyamatosan mozoghat (folyamatos feldolgozás) egy bizonyos sebességgel (a megfelelő adag biztosítása érdekében). Az ionizáló sugárzás gerjesztést, ionizációt és víz jelenlétében szabad gyökszerkezetek képződését eredményezi. A szabad gyökök erős oxidáló (OH, HO2) és redukáló (H) ágensek, amelyek képesek elpusztítani az élő sejtek esszenciális molekuláit. Ezért mindhárom folyamat az alapvető sejtkomponensek, például az enzimek és a DNS hasadását eredményezi. ami sejthalált eredményez. A gamma-sugárzás biológiai károsodásának legsúlyosabb formája a gammasugár ablakon belül, 3 MeV és 10 MeV között következik be. A Kobalt 60 gamma-sugárzást bocsát ki 1,17MeV és 1,33MeV szinteken, kissé a leghatékonyabb tartomány alatt.
(2)Az elektronsugaras sterilizálás alapelvei:
A sterilizálandó tárgyat a szállítószalagra helyezzük, és lassan áthaladunk az elektronsugár-generátor ablakán. A szállítószalag sebességét a megfelelő sugárzási dózis (folyamatos kezelés) biztosítása érdekében választják ki. A sterilizáláshoz szükséges behatolási mélység eléréséhez 5MeV és 10MeV közötti energiaszintre van szükség. Az elektronsugaras sugárzás szabad gyököket képez, amelyek reagálnak a makromolekulákkal, ezáltal károsítják a DNS-t és sejthalált okoznak. A módszer képes elpusztítani mindenféle kórokozót, beleértve a vírusokat, gombákat, baktériumokat, férgeket, spórákat és penészgombákat.

A Ruilabels professzionális címkeszállító Kínában. Címkék matricáit kínáljuk a Sterilizációs Alkalmazások Megoldásához. Üdvözöljük, ha kapcsolatba lép velünk vásárolja meg a kiváló minőségű címkét versenyképes áron.