Een bijzondere uitdaging in medische toepassingen is de noodzaak om producten steriel te houden – vrij van schadelijke verontreinigingen zoals schimmels, bacteriën, virussen en sporen. Het volgende introduceert verschillende belangrijke sterilisatiemethoden en hun principes.

1.Fysieke sterilisatie

Autoclaafsterilisatie is een van de belangrijkste methoden voor phisische sterilisatie.
Principes van autoclaafsterilisatie:
Een autoclaaf is een vat dat lijkt op een snelkookpan. Het te steriliseren voorwerp wordt erin geplaatst en vervolgens verzegeld. Vervolgens wordt stoom op hoge temperatuur onder hoge druk opgeladen om lucht te vervangen. Vochtige warmte doodt micro-organismen door onomkeerbare stolling en denaturatie van enzymen en structurele eiwitten. De tijd en temperatuur om dit te laten gebeuren hangt af van de druk en het type micro-organismen dat wordt gedood. Nadat de nodige tijd is verstreken, wordt de stoom vrijgegeven en wordt het gesteriliseerde object verwijderd. De hele cyclus duurt 15 tot 60 minuten (batchverwerking).

2.Chemicall Sterilisatie

Er zijn veel chemische methoden die kunnen worden gebruikt voor sterilisatie op medisch gebied. Het volgende voorbeeld is EO-sterilisatie.
Principes van ethyleenoxide (ETO) sterilisatie:
Een ETO-sterilisator is een container die voorwerpen bevat die moeten worden gesteriliseerd. De basis ETO-sterilisatiecyclus bestaat uit 5 stappen (stoomevacuatie, gasinjectie, diffusie, evacuatie en luchtspoeling) en duurt ongeveer 2 1/2 uur, exclusief ventilatietijd (om de ETO af te tappen). Mechanische ventilatie vereist 8 tot 12 uur bij +50 tot +60°C; passieve ventilatie is ook mogelijk, maar kan 7 dagen duren. Nadat de ventilatie is voltooid, wordt het gesteriliseerde object (batch) verwijderd. ETO reageert chemisch met aminozuren, eiwitten en DNA om microbiële reproductie te voorkomen.

3.Stralingssterilisatie

Gammasterilisatie en elektronenbundelsterilisatie zijn de belangrijkste methoden van teo.
(1) Principes van gammasterilisatie:
Het te steriliseren object wordt op een transportband geplaatst, die in de buurt van een bron van sterke gammastraling wordt gebracht, zoals kobalt-60. Nadat het te steriliseren object stopt in het stralingsveld, ontvangt het een bepaalde dosis en beweegt vervolgens de transportband om door te gaan met het verwerken van het volgende object. In plaats van stop-and-go kan de transportband ook continu bewegen (continue verwerking) met een bepaalde snelheid (om de juiste dosis te garanderen). Ioniserende straling produceert excitatie, ionisatie en in aanwezigheid van water de vorming van vrije radicalenstructuren. Vrije radicalen zijn sterk oxiderende (OH, HO2) en reducerende (H) middelen die in staat zijn om essentiële moleculen in levende cellen te vernietigen. Daarom resulteren alle drie de processen in de splijting van essentiële cellulaire componenten, zoals enzymen en DNA. met celdood tot gevolg. De ernstigste vorm van biologische schade aan gammastraling treedt op binnen het gammastralingsvenster, tussen 3 MeV en 10 MeV. Kobalt 60 zendt gammastraling uit bij niveaus van 1,17 Mw en 1,33 V, iets onder het meest effectieve bereik.
(2)Principes van elektronenbundelsterilisatiezijn:
Het te steriliseren object wordt op de transportband geplaatst en langzaam door het raam van de elektronenbundelgenerator geleid. De snelheid van de transportband wordt gekozen om de juiste stralingsdosis te garanderen (continue behandeling). Het bereiken van de penetratiediepte die nodig is voor sterilisatie vereist energieniveaus in de orde van grootte van 5MeV tot 10MeV. Elektronenbundelstraling vormt vrije radicalen die reageren met macromoleculen, waardoor DNA wordt beschadigd en celdood wordt veroorzaakt. De methode is in staat om alle soorten pathogenen te vernietigen, waaronder virussen, schimmels, bacteriën, wormen, sporen en schimmels.

Ruilabels is een professionele labelleverancier in China. Wij bieden etiketten stickers voor sterilisatie toepassingen Solutions. Welkom om contact met ons op te nemen koop het hoge kwaliteitslabel met concurrerende prijs.