En särskild utmaning i medicinska tillämpningar är behovet av att hålla produkterna sterila – fria från skadliga föroreningar som svampar, bakterier, virus och sporer. Följande introducerar flera huvudsakliga steriliseringsmetoder och deras principer.

1.Fysisk sterilisering

AutoklavSterilisering är en av de viktigaste metoderna för fisisk sterilisering.
Principer för autoklavsterilisering:
En autoklav är ett kärl som liknar en tryckkokare. Föremålet som ska steriliseras placeras i det och förseglas sedan. Därefter laddas högtemperaturånga under högt tryck för att ersätta luft. Fuktig värme dödar mikroorganismer genom irreversibel koagulering och denaturering av enzymer och strukturella proteiner. Tiden och temperaturen för att detta ska hända beror på trycket och typen av mikroorganismer som dödas. Efter att den nödvändiga tiden har gått frigörs ångan och det steriliserade föremålet avlägsnas. Hela cykeln varar 15 till 60 minuter (batchbehandling).

2.Kemisk sterilisering

Det finns många kemiska metoder som kan användas för sterilisering inom det medicinska området. Följande exempel är EO-sterilisering.
Principer för sterilisering av etylenoxid (ETO):
En ETO-sterilisator är en behållare som rymmer föremål som ska steriliseras. Den grundläggande ETO-steriliseringscykeln består av 5 steg (ångevakuering, gasinjektion, diffusion, evakuering och luftspolning) och tar cirka 2 1/2 timme, exklusive ventilationstid (för att tömma ETO). Mekanisk ventilation kräver 8 till 12 timmar vid +50 till +60 ° C; passiv ventilation är också möjlig, men kan ta 7 dagar. När ventilationen är klar avlägsnas det steriliserade föremålet (satsen). ETO reagerar kemiskt med aminosyror, proteiner och DNA för att förhindra mikrobiell reproduktion.

3.Strålningssterilisering

Gammasterilisering och elektronstrålesteriliseringär teo-huvudmetoderna.
(1) Principer för gammasterilisering:
Föremålet som ska steriliseras placeras på en transportör, som bringas nära en källa till stark gammastrålning, såsom kobolt-60. Efter att objektet som ska steriliseras stannar i strålningsfältet får det en viss dos och flyttar sedan transportören för att fortsätta bearbeta nästa objekt. Istället för stop-and-go kan transportören också röra sig kontinuerligt (kontinuerlig bearbetning) med en viss hastighet (för att säkerställa korrekt dos). Joniserande strålning producerar excitation, jonisering och i närvaro av vatten, bildandet av fria radikalstrukturer. Fria radikaler är starka oxiderande (OH, HO2) och reducerande (H) medel som kan förstöra väsentliga molekyler i levande celler. Därför resulterar alla tre processerna i klyvning av väsentliga cellulära komponenter, såsom enzymer och DNA. vilket resulterar i celldöd. Den allvarligaste formen av biologisk skada på gammastrålning sker inom gammastrålningsfönstret, mellan 3 MeV och 10 MeV. Kobolt 60 avger gammastrålning vid 1,17MeV och 1,33MeV nivåer, något under det mest effektiva intervallet.
(2)Principer för elektronstrålesteriliseringär:
Föremålet som ska steriliseras placeras på transportören och passerar långsamt genom elektronstrålegeneratorns fönster. Transportörens hastighet väljs för att säkerställa rätt stråldos (kontinuerlig behandling). För att uppnå det penetrationsdjup som krävs för sterilisering krävs energinivåer i storleksordningen 5MeV till 10MeV. Elektronstrålestrålning bildar fria radikaler som reagerar med makromolekyler, vilket skadar DNA och orsakar celldöd. Metoden kan förstöra alla typer av patogener, inklusive virus, svampar, bakterier, maskar, sporer och mögel.

Ruilabels är en professionell etikettleverantör i Kina. Vi erbjuder etiketter klistermärken för sterilisering applikationer lösningar . Välkommen att kontakta oss köp den högkvalitativa etiketten till konkurrenskraftigt pris.